Schroth 3D Therapie

De Schroth therapie is vrij nieuw in Nederland en is een 3 dimensionale behandelmethode (in 3 vlakken; in de zijwaartse, voor/achterwaartse richting en in een draairichting ) voor kinderen en volwasssenen met een scoliose of kyfose.
Een scoliose is een zijdelingse verkromming van de wervelkolom waardoor 1 of meerdere bochten ontstaan en er bovendien een draaiing van de wervelkolom om zijn as plaats vindt. Deze draaiing veroorzaakt op borsthoogte aan 1 zijde een bolling, gibbus genoemd. Een kyfose is een verkromming op borsthoogte, de “ronde rug”.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze behandeling goede resultaten geeft bij zowel kyfose als scoliose.
De 3D Schroth therapie heeft zijn oorsprong in Duitsland en is ontwikkeld door Katharina Schroth, die zelf een scoliose had.


Het doel van de behandeling
is:

  • correctie van de wervelkolom en daarmee houdingsverbetering toegepast in het dagelijks leven
  • verminderen van en tegen gaan van verergering van de scoliose
  • verminderen van pijn
  • operatie of het dragen van een brace proberen te voorkomen

Er wordt actief geoefend, gericht op het dagelijks leven waarbij de ademhaling in de oefeningen wordt benadrukt. Zeker bij kinderen in de groei is het belangrijk om tijdig te starten met de behandeling omdat, wannneer de groeispurt begint, de scoliose in korte tijd kan toenemen. Als u afwijkingen ziet aan de rug van uw kind, neem dan tijdig contact op met uw huisarts of oefentherapeut.